LDL colesterol direct

Despre analiză - LDL colesterol direct


Generalități

Lipoproteinele plasmatice sunt particule sferice, care au un conținut format din cantități variate de colesterol, trigliceride, fosfolipide și proteine.

Fosfolipidele, colesterolul liber și proteinele reprezintă învelișul exterior al particulelor de lipoproteine, interiorul acestora fiind construit în cea mai mare parte din colesterol esterificat și trigliceride.


Semnificație clinică

Lipoproteinele au rol în solubilizarea și transportarea colesterolului și a trigliceridelor în procesul circulației sanguine.

Proporția dintre proteine și lipide este cea care determină densitatea lipoproteinelor și constituie baza clasificării lor. Astfel, lipoproteinele se împart în:

  • lipoproteine cu densitate foarte mică (VLDL)
  • lipoproteine cu densitate mică (LDL)
  • lipoproteine cu densitate mare (HDL).

Principalul rol al LDL colesterolului în metabolismul lipidic este acela de a prelua și transporta colesterolul de la ficat la țesuturile periferice.

LDL colesterolul joacă un rol vital în patogeneza aterosclerozei și a bolii coronariene. De aceea, o creștere a acestuia se identifică astfel cu un risc crescut de boală coronariană, chiar și în cazul în care nivelul total al colesterolului se situează în limite normale.

Doriți un set de analize? Programați-vă la unul dintre punctele de recoltă!